Thursday, January 6, 2011

mari kita belajar memasak..


Bahan-bahan:

Bahan A (satukan dan gaul hingga sebati):

5 biji telur ayam
1 cawan krim putar
2 sudu makan minyak masak
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk lada putih

Untuk inti:

200 gram keju mozzarella parut
3 batang sosej ayam
½ labu bawang besar
½ biji lada benggala
5 biji cendawan butang - dihiris
3 biji tomato jeruk dalam tin - dilenyek


Cara penyediaan:

Panaskan minyak di dalam kuali leper.
Tumis bahan A. Masak seperti telur dadar sehingga bahagian bawah keras.

Sapukan tomato lenyek dipermukaan telur. Tabor sosej, bawang besar, cili benggala dan cendawan butang. Kemudian tabor keju pada bahagian permukaannya.

Bakar dlam ketuhar (api atas bawah) selama pada suhu 150°C selama 12 minit.



Bahan-bahan:

Bahan untuk telur-
3 biji telur
3 sudu makan daging kisar
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk goreng telur

Bahan untuk Sos-
2 ulas bawang merah, dicincang
2 ulas bawang putih, dicincang
1 cm halia. dimayang
1 batang lada merah, dihiris halus
½ cawan sos cili
½ cawan sos tomato
¼ cawan sos tiram
1 kiub ayam
2 batang jagung muda, dipotong serong
Sedikit bunga kobis, potong kecil
Sedikit lobak merah, potong nipis
1 biji tomato, dibelah 8
1 sudu makan tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit daun sup dan daun bawang, dihiris

Cara penyediaan:

Masukkan telur, daging cincang dan garam dalam mangkuk. Pukul hingga mesra.
Panaskan minyak, goreng bancuhan telur seperti masak telur dadar. Angkat dan ketepikan

Untuk sos:
Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada merah sehingga naik bau. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kiub ayam. Kacau sehingga mesra.
Masukkan jagung muda, bunga kobis dan lobak merah. Kacau hingga mesra.
Masukkan sedikit air. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan tomato, kacau sosnya sehingga sayur-sayuran masak.

Tuang sos diatas telur yang telah didadar tadi. Tabur dengan daun sup/ daun bawang.
Enak dihidangkan panas-panas dengan nasi putih atau nasi goreng cina.
 
 
 

Bahan-bahan:

350 gram udang besar
1 sudu makan minyak masak
1 batang serai – cincang kasar
2 helai daun limau purut – cincang
1 tangkai lada hijau – buang biji dan cincang
1.2 liter air rebusan ayam atau ikan (stok)
1 biji limau nipis
1 sudu makan sos ikan
1 tangkai cili api – buang biji dan cincang halus
1 biji bawang besar – hiris nipis
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 sudu makan daun ketumbar cincang – untuk taburan

Cara penyediaan:

Bersihkan udang, asingkan kepala dan kulit, tinggalkan sedikit kulit dan ekor.

Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan kepala dan kulit udang. Goreng sehingga bertukar warna menjadi kemerahan anggaran selama 3-4 minit. Masukkan serai, daun limau purut, lada hijau dan stok.

Ambil sedikit hirisan kulit limau nipis. Sagat kulit limau nipis yang tinggal. Masukkan kulit yang telah disagat ke dalam periuk. Biarkan sehingga ramuan mendidih.

Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk dan biarkan mereneh selama 20 minit.

Tapis air rebusan tadi. Buang bahan yang ada dalam periuk dan masukkan semula air rebusan tadi.

Perah limau nipis, masukkan sos ikan, garam dan lada sulah secukup rasa pada air rebusan. Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.

Kecilkan api, masukkan udang dan biarkan masak selama 2-3 minit.

Masukkan cili api dan hirisan bawang besar. Kacau seketika dan tutup api.

Sendukkan ke dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar. Hidangkan panas-panas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 tetiba ja aku ni teringin nak tgk resepi masakan...mcm2 da laa..sdp2 ja tgkkk..haaa
baik....bkn pa nnty sng untuk aku jugakk..bla blajar masak2 ni,kawen nnty x susah..
suami rsa ja masakan aku..jgn p kedai..air tangan isteri paling power punya...
hahhaa.....
tgk ja la masakan aku akan masakan..sama2 kita kongsi resepi masakan...
tnggu aku upload gambar masakan bla aku balik umahh nnty..
aku nak masak n nak kongsi pada smoa org..huhu
besala nak tunjuk kat org aku pn blh masak jugak...huhh..
sekian... 

No comments:

Post a Comment